Valintakoe, itse koetilaisuus ja pääsyvaatimukset livenä nähneenä oli aika aloittaa valmistautuminen seuraavan vuoden koitosta varten. Aikaa olisi vain vuosi käytettävänä ja opittavaa helposti viiden vuoden edestä. Joten ensin täytyi tehdä tarkka lukusuunnitelma, koska opiskelu tapahtuisi työn ohella ja näin ollen rajoittuisi iltoihin ja viikonloppuihin.
Ystäväni kanssa käytiin paljon keskustelua ja mietittiin, miten ajankäyttö olisi kaikken järkevintä. Vaihtoehdoiksi jäivät itseopiskelu, ilta-/aikuislukio tai valmennuskurssi. Itseopiskelussa en ole ikinä ollut hyvä ja valmennuskurssin tahti olisi ollut liian kova ilman lukiotaustaa ja sieltä hankittua perusosaamista. Joten lukio jäi näistä ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi.
Helsingissä on muutamia ilta-/aikuislukioita, mutta Mäkelänrinteen aikuislukio oli ainoa, jossa ehtisin vajaan yhdeksän kuukauden aikana suorittamaan kaikki fysiikan ja kemian kurssit sekä muutaman biologian kurssin. Tosin tämän seurauksena kaikki vapaa-ajan harrastukset tulisivat jäämään pois ja lähes kaiken muun sosiaalisen elämän arki-iltojen osalta voisi unohtaa.
Mutta opiskelu on elämään panostamista parhaimmillaan ja tämä on se mitä haluan.
Eipä siis muuta kuin ilmoittautumaan kursseille ja ostelemaan oppikirjoja. Onneksi sain ostettua yhden lääkikseen päässeen oppilaan vanhat kirjat, joten ihan kaikkia ei täytynyt uutena ostaa. Mutta eipä nuo kirjat loppujen lopuksi olleet kovin massiivinen investointi, muutamia satasia meni 18 kurssin kirjoihin ( 8 fysiikkaa, 5 kemiaa, 5 biologiaa ).
Aikuislukio minun kohdalla kesti yhteensä 19 kurssia; 10 fysiikkaa, 7 kemiaa ja kaksi biologiaa. Fyssan kaksi ja kemian kaksi extrakurssia olivat abi- ja valintakoe-preppauskurssit.
Aikaa tähän hauskuuteen meni noin yhdeksän kuukautta ja kurssit järjettettiin maanantaista torstaihin joka ilta klo 17.00 – 20.30. Nopeasti laskettuna 9 x 4 = 36 viikkoa, x 4 päivää = 144 päivää, x 3,5 tuntia on 504 tuntia ja lisäksi viikonloput. Mutta olihan siellä välissä syys- ja talviloma.
Laskeskelin että noin 600 tuntia yhteensä tuli luettua 2013 vuoden pääsykokeeseen. Jos seuraava kerta vielä tulisi, niin aikoisin pitää tarkkaa kirjaa luetuista tunneista. Voi sitten vanhempana muistella mitä kaikkea tuli kärsittyä koulun eteen.
Syksy ja tuleva kevät menivät tehokkaasti lukien, tosin vain arkisin ja sunnuntaisin. Perjantai-illat ja lauantait olin päättänyt pitää vapaana oman mielenterveyden säästämiseksi. Näin pääsin osallistumaan lähes kaikkiin Rakennusliiton järjestämiin tapahtumiin ja kokouksiin, joihin olin kutsuttuna tai oli mahdollisuus päästä muuten mukaan. Ja jäi aikaa nähdä muitakin ystäviä ja kavereita sitten viikonloppuina.
Vaikka olikin muutama ilta viikossa vapaata, niin pakko myöntää että ei tämä mikään läpihuutojuttu ollut. Välillä väsytti ja v*tutti niin, ettei mitään järkeä. Onneksi oli tukijoita ympärillä ja motivaatio kohdallaan. Ja löytyihän se uuden oppimisen kipinäkin uudelleen ja pelkästään yksinään sekin auttoi jaksamaan eteenpäin. Hienoa oppia fysiikasta perussääntöjä ja kemiasta miten aineet rakentuvat jne jne.
Taisi sieltä lukiosta tulla jotain hyviäkin numeroita ja ruvettiin miettimään kevään lähestyessä, että kannattaisiko mennä kirjoituksiin. Jos meinaan olisi rahkeet riittänyt kirjoittamaan muutaman L:n niin olisi saanut lähtöpisteitä valintakokeeseen. Sitten tuli seinä vastaan; fyssan, kemian ja biologian lisäksi olisi pitänyt kirjoittaa ainakin matematiikka ja äidinkieli. Äikästä en ikipäivänä saisi ällää, joten ajatus jäädytettiin lähes samantien. Ja lisäksi kirjoituksissa vaaditaan täysin eri asioita kuin valintakokeessa.
Muutama viikko ennen valintakoetta sain luvan pitää palkatonta lukulomaa töistä, jotta pääsisin todella keskittymään lukemiseen juuri ennen H-hetkeä. Kiitoksia tästä vastaavalle mestarille, jolla oli pelisilmää tilanteeseen.
Edessä siis oli kahden viikon mittainen ”Training Camp” jossa otettaisiin viimeisetkin mehut pois ennen valintakoetta ja viritettäisiin osaaminen mahdollisimman lähelle täydellisyyttä. Leiri onnistui hyvin, käytimme ystäväni kanssa noin 12 tuntia päivässä lukemiseen ja siihen päälle vielä illalla biologian kuvien opettelua. Leirin ajan asuin siskoni luona Iisalmessa ja kävin joka päivä Kuopion kampuksella opiskelemassa.
Viimeiset kaksi päivää ennen koetta otin täysin loman kannalta, ei enää opiskelua tai pänttäämistä. Täysin rennosti vain, jotta aivot saisi nollattua ja kokeessa olisin parhaimmillani.
Perjantaina oli sitten aika astua uudelleen valintakokeeseen, mutta tästä jatkan jokin toinen päivä…
-Henkka