Hei,
Ajattelin tänne vähän jakaa ajatuksiani opiskelusta, joita on tullut vastaan ensimmäisen 8kk aikana opiskelussa.
Opiskelu on hyvin omatoimista verratessa omiin kouluaikoihin, itseopiskelua on siis huomattavasti enemmän verrattuna luentojen määrään. Samoin luennoilla käyminen on usein vapaaehtoista. Kursseista saatavat opintopisteet (nopat) eivät ole suhteessa toisiinsa, esimerkkinä vaikka anatomian kurssi josta sai 10 noppaa, verrattuna ruotsin preppauskurssiin 3 noppaa. Anatomiasta sai nopat suhteessa melkein puolet helpommalla kuin ruotsista.
Lääkiksien curriculum:it (eli opinto-oppaat), vaihtelevat riippuen missä yliopistossa opiskelet. Yleistä on se, että prekliininen vaihe kestää kaksi vuotta ja loppuaika on klinikkaa.
Kuopiossa lääkiksen ja hammaslääkiksen prekliiniset opinnot ovat lähes identtiset, vain muutamien kurssien eroja. Helsingissä on kuuleman mukaan täysin identtiset. Asiasta kiinnostuneet voivat tarkistaa erot kaupungien ja lääkisten välillä yliopistojen opinto-oppaista. Vanhoja opintoja saa myös tietyillä kriteereillä hyväksiluettua, tämäkin vaihtelee yliopistottain.
Opiskelua minun on vaikea verrata yliopistojen kesken, koska en ole ennen opiskellut yliopistossa ja kokemusta on vain hammaslääkiksestä Kuopiossa. Mutta kuten ilmeisesti muuallakin akateeminen vartti on käytössä ja monipuolisia opiskelijatapahtumia olisi lähes joka päivälle, mikäli niissä jaksaa rampata. Ainakin täällä hampaalle ja yleiselle on varattu lukujärjestykseen tunnin ruokatauko, mikä ei kuuleman mukaan ole kaikkialla käytössä.
Olen kuullut ylemmiltä vuosikurssilaisilta ja huomannut myös meidän kurssissa, että porukka jakaantuu aika nopeasti ”omiin” porukoihin. Olkaa siis erittäin aktiivisia opiskelujen alkupuolella, jotta tutustutte kaikkiin opiskelijoihin, ennen tätä ”ryhmiytymistä”. Itse en ole ollut tänä vuonna kauhean aktiivinen omista syistäni (edit. pääsykokeisiin lukeminen).
2. Vuosikurssi
Hellurei, nyt on preklinikan opinnot kasassa ja tullut aika lisäillä vähän mietteitä.
Eli en ole vieläkään ollut kovin aktiivinen tuossa sosiaalisessa puolessa, ainakaan vapaa-ajalla. Johtuen ehkä sen vähyydestä ainakin näin kevätkaudella (edit. jälleen pääsykokeet veivät aikaa). Toisen vuoden opinnot olivat huomattavasti raskaammat, kuin mitä osasin odottaa, mutta niitä kuulemma ainakin Kuopion hampaalla muokataan joka vuosi suuntaan ja toiseen. Joten seuraavilla vuosikursseilla voi olla ihan erilaiset kokemukset.
Hampaan klinikka on aivan top notch, kaikki on uutta, hienoa ja kiiltävää. Tänään (19.5.16) oli klinikkastartti ja päästiin testailemaan laitteita yms juttuja. Jos joku lukijoista miettii hampaalle hakemista, niin klinikan puolesta ehdottomasti Kuopioon, eikä täällä opetus muutenkaan huonoa ole ja lisäksi vielä kiva kaupunki.
Lääkiksissä ympäri Suomea on varmasti hyvin monipuolinen porukka opiskelemassa, tämä kannattaa ottaa huomioon omassa ajattelumallissa ja mielellään käytöksessä. Ainakin itse olen muutaman vuoden oppinut paljon, meitä tulee niin monen taustan omaavia, niin monesta eri tilanteesta, ettei kannata olettaa mitään ennen kuin tutustuu paremmin.
Ja ottakaa ilo irti preklinikan vapaudesta 🙂 jos puheet pitää paikkansa niin saattaa vähän meno rauhoittua klinikassa.
Hampaan 3. Vuosikurssin syksy
Nyt olisi sitten simulaatioharkat alkaneet Kuopiossa. Tahti on kova jo ensimmäisestä viikosta eteenpäin ja jatkuu pitkälle kevääseen. Mutta suurinosa opinnoista tällä hetkellä on harjoittelua simulassa, ennen keväällä alkavaa klinikkaa ja ensimmäisiä omia potilaita. Syksyn kurssit pitää olla keväällä suoritettuna, mikäli omia potilaita haluaa päästä hoitamaan.
Eli jälleen yksi kynnys lisää joka täytyy ylittää. Yli puolet opinnoista tällä hetkellä on pakollista, joten preklinikan vapaus on vaihtunut työtä muistuttavaan kliiniseen vaiheeseen.
Yleisen preklinikka hampaan hyväksilukujen jälkeen
Kuten yllämainitsin, niin opinnot on melkein samat hampaan ja yleisen välillä, joten jouduin opiskelemaan vain muutaman eroavan kurssin ja muutaman kertaamaan. Tietääkseni 2018 syksyllä aloittaville on tulossa isohko opinto-opas uudistus, joten kaikkien kurssien luetteloiminen tähän ei olisi tehokasta.
Mutta jos haluaa vapaa-aikaa, niin sitä on mahdollista järjestää suorittamalla preklinikan kahdessa vuodessa. Tai sitten voi suorittaa preklinikan vuodessa. Yksi vaihtoehto on myös aloittaa tekemään väitöskirjaa jo ensimmäisenä vuonna.
Sosiaalisuus on taas tärkeässä roolissa, varsinkin kun olet vähemmillä kursseilla kuin muut hyväksilukujen takia. Jos haluaa tutustua kurssilaisiin ennen klinikan pienryhmiä, niin 2. vuosikurssin keväällä olet jo vähän myöhässä.
Yleisen klinikka
Voi pojat. Tätä kirjoittaessa olen 5 vsk puolivälissä ja olen jotenkin kurkkuani myöten täynnä tätä UEF:n touhua. Odotan vain, että valmistun ja voin jättää tän laitoksen taakseni. En viitsi toistaa itseäni liikaa, mutta nämä ongelmat eivät ole poistuneet, enkä usko niiden koskaan poistuvan:
LT 5: https://wordpress.com/post/raksaltalaakikseen.wordpress.com/669
LT 4: https://wordpress.com/post/raksaltalaakikseen.wordpress.com/545
LT 3: https://wordpress.com/post/raksaltalaakikseen.wordpress.com/493
Mikkelin ja Jyväskylän sairaalassa oli ihana huomata, että meitä arvostettiin ja meidän oppimisesta sekä hyvinvoinnista välitettiin kurssien aikana. Kuopiossa meidän tehtävä on pääsääntöisesti kerätä opetushoitajille nimmareita. Toivotaan, että viimeinen vuosikurssi todistaa kaiken vääräksi ja jää hyvät muistot.
Kiitos näistä tiedonmuruista 🙂 Luin taas uudelleen tuon sinun hakuprosessin opistoon: ilmeisesti kolmannella kerralla pääsit sisään, jos oikein olen ymmärtänyt? Saanko kysyä minkä ikäinen olet? Tuntuu, että itse olen jo dinosaurus, vaikka kouluun pääsisinkin jo ekalla yrittämällä 😀
TykkääTykkää
Hei,
Olen -88 syntynyt, joten nyt 26-vuotias. Hain 2012 ensimmäisen kerran ja silloin ideana oli vain käydä tarkastamassa minkälainen pääsykoe on. Kaksi kunnon yritystä kesti, että pääsin sisälle. Meidän kurssin vanhin on yli 40 joten ei se ikä ole ongelma xD
TykkääLiked by 1 henkilö
Okei. No ei se ikä ole ehkä kynnyskysymys sitten 🙂 Nyt kemian lukeminen jo täydessä vauhdissa, ei tämä nyt ehkä ihan
mahdoton projekti olekaan 🙂
Ja ensi keväällä pidän lisäksi piirua vaille 3kk lukuloman. Jos ei ovet aukea, niin pysyköön sitten kiinni! 😀
TykkääTykkää